Game pc voorbeeld model 1
Wil je een goed Gamepc en de goedkoopste? dan kun je deze maken met de volgende onderdelen die nodig zijn om de game pc compleet samen te stellen. Hiermee ben je voor 300 tot 350 euro klaar.
Game-pc voorbeeld model 2
Heb je echt veel geld over voor een goede leuke Gamepc, dan is het samenstellen en maken van deze onderdelen beslist iets voor jou! Als je hem zelf bouwt ben je ongeveer 2000 tot 2500 euro kwijt.
Het maken en samenstellen van een game-pc is niet moeilijk, het goedkoopste is zelf een game pc maken. Bij het samenstellen van een geschikte game-pc wil je een systeem dat je games op hoge resolutie laat spelen en snel reageert op je input. Voor je begint samen te stellen moet je je enkele vragen stellen. Zo vermijd je teleurstellingen achteraf door een slechte keuze. Antwoord op voorhand op onderstaande vragen: - Wat is je maximumbudget -Heb je naast een computer ook nieuwe randapparatuur nodig? - Hoe lang wil je het systeem gebruiken? - Wil je je processor nadien overklokken?
Het antwoord op deze vragen komt terug in de keuze van de juiste onderdelen.
De behuizing
Je behuizing heeft weinig of geen invloed op de prestaties van je game pc. Toch wil je de nodige aandacht besteden aan de keuze bij het samenstellen. Enerzijds versterkt het uiterlijk het beeld van je systeem. Een prachtige behuizing met gepaste stijlelementen is steeds leuk om te zien. Anderzijds wil je een systeem met slots om onderdelen en ventilatoren te installeren. De luchtstroom door de behuizing is ook van belang. Hoe beter je de luchtstroom kunt sturen, hoe beter je je systeem koelt.
Een behuizing is er in verschillende maten. Zo heb je fulltowermodellen maar even goed Mini ITX behuizingen Kies een goede maat in functie van de onderdelen die je erin wilt plaatsen en de beschikbare ruimte in je woning of kamer.
De voeding
Om alle componenten te voorzien van stroom, heb je een voeding nodig. Een game-pc samenstellen vereist een speciale voeding. Het vermogen van je game-pc moet voldoende zijn om zware processors of grafische kaarten aan te drijven. De voeding heeft een vermogen van 400 Watt terwijl een game-pc minstens 550 watt nodig heeft. Bouw je een duur systeem met high-end componenten, kies je eerder voor 650 of zelfs 750 Watt. De diehards gaan steeds 1000 watt of meer, maar een gewone game-pc heeft dit vermogen niet nodig.
Let steeds op de bouwvorm van je voeding. Niet elke voeding past in elke behuizing. Door dit op voorhand na te kijken vermijd je problemen tijdens de installatie. Kies ook voor een voeding die voldoende aansluitingen heeft. Je moederbord, grafische kaart, harde schijven en andere componenten werken namelijk enkel als ze voorzien zijn van stroom. Een laatste aandachtspunt is de efficiëntie en geluidsproductie van de voeding. Natuurlijk wil je een voeding die efficiënt werkt terwijl je ze amper of niet hoort. Kies dus bij voorkeur bij het samenstellen van je gamepc voor een voeding met een 80 plus certificaat. Dit certificaat garandeert je een hoge efficiëntie bij verschillende belastingen. Verschillende websites testen voedingen. Zo maak je snel een vergelijking door de verschillende voedingen op te zoeken en ze naast elkaar te leggen.
De processor
Met de processor komen we aan één van de belangrijke componenten van je game pc samenstellen. Hoewel je grafische kaart voor games belangrijker is, wil je snel kunnen werken bij andere taken. De krachtigste processor is geenszins nodig, maar een bovengemiddelde processor wel. Concreet advies kunnen we hier niet geven omdat de ontwikkelingen zich snel opvolgen, wat ook zijn invloed heeft op de beschikbare processors en de verkoopprijs.
Voor goedkope game pc’s samenstellen raden we je in ieder geval AMD aan. Prijs/kwaliteit bieden zijn in dit segment meer waar voor je geld. Concreet heb je een krachtigere CPU bij goedkopere systemen als je kiest voor een processor van AMD.
Heb je meer geld te besteden aan je game pc om samen te stellen, dan is het antwoord minder duidelijk. In het algemeen gaat onze voorkeur uit naar Intel omdat ze in de meeste testen betere scores en hogere framerates behalen. Technologieën als HyperThreading en de Turboclock bieden je ook extra voordelen bij andere taken. Toch schrijven we de AMD processors niet gehaal af. Op het moment van schrijven is de AMD FX-8350 Black Edition een geduchte concurrent voor de krachtigere Intel CPU’s. De discussies op verschillende fora tonen ook aan dat dit vaak een emotionele keuze is. Sommige gamers kiezen resoluut voor AMD terwijl andere Intel verkiezen.
Bij het kiezen van een geschikte processor wordt je overvallen door verschillende termen. Wij zetten de belangrijkste op een rij.
Socket:
De socket van je processor en je moederbord moeten identiek zijn, zo niet krijg je de processor niet geïnstalleerd. De socket op je moederbord bepaalt ook de chipset die de fabrikant voorziet. Duurdere moederborden hebben vaak sockets met krachtigere chipsets.
Cores:
Een core of processorkern is verantwoordelijk voor het verwerken van alle berekeningen die je game pc maakt. Hoe meer kernen, hoe krachtiger het systeem zal zijn omdat hij meer berekeningen per seconde verwerkt. Zowel Intel als AMD maken gebruik van technieken om meer threads naar een core te sturen. Dankzij deze technieken aanziet je besturingssysteem een dual-core CPU als een quad-core CPU. De snelheid van je systeem verdubbelt weliswaar niet, maar ze stijgt wel significant.
Cache geheugen:
Het cache geheugen van je processor versnelt het verwerkingsproces. Bij het verwerken van instructies kijkt je CPU steeds of hij de benodigde gegevens nog in het cache geheugen vindt. Deze zijn erin vermeld vanwege een eerdere bewerking. Omdat het cache geheugen zeer snel RAM-geheugen is, kost het minder tijd voor je CPU om de data uit je cache geheugen uit te lezen in plaats van een andere locatie. De regel hierbij is eenvoudig: hoe meer cache geheugen, hoe beter.
TDP:
Bij het uitvoeren van de bewerkingen produceert elke CPU warmte. De maximale warmteproductie ( of TDP) drukken we steeds uit in Watt. Om de koeling te organiseren is je TDP belangrijk omdat de ventilators de temperatuur van je CPU onder controle dienen te houden. Kies daarom bij een game-pc samenstellen voor een CPU koeler die voldoende airflow genereert.
Een laatste overweging die je bij de aanschaf van een processor moet maken is de mogelijkheid tot overklokken. Wil je je systeem overklokken om zo extra prestatiewinst te boeken of binnen enkele jaren je prestaties een boost te geven zodat je geen nieuw systeem moet aanschaffen? Koop dan een processor en bijhorend moederbord waarbij je de multiplier kunt aanpassen. Niet iedere processor is geschikt om te overklokken.
Moederbord
De keuze van het moederbord doe je steeds in functie van je processor. Je moederbord moet namelijk dezelfde socket hebben als je CPU. Daarnaast komt het er vooral op neer om de juiste en voldoende aansluitingen te voorzien op je moederbord.
Je RAM-geheugen plaats je steeds op je moederbord. Kijk daarom voor je een moederbord koopt over hoeveel geheugenslots je beschikt en hoeveel de maximale hoeveelheid bedraagt. Sommige moederborden ondersteunen tot 32 GB terwijl andere maximaal 16 GB aan het werk zetten. Andere belangrijke aansluitingen zijn het aantal USB-poorten, verbindingen om een scherm aan te sluiten ( VGA, DVI of HDMI), het aantal PCI-aansluitingen om grafische kaarten en andere uitbreidingskaarten te installeren en het aantal aansluitingen voor harde schijven.
Net als je behuizing voor je game pc, heeft je moederbord een bepaalde grootte. Kijk daarom bij het samenstellen ook na dat je moederbord geschikt is voor montage in je behuizing. Gamers die twee grafische kaarten willen installeren in de game pc hebben ook nood aan SLi (Intel) of Crossfire (ATI). Deze feature moet aanwezig zijn op je moederbord om het daadwerkelijk te gebruiken, upgraden nadien behoort niet tot de mogelijkheden.
Werkgeheugen
Terwijl je werkt op games speelt op je pc, gebruikt je systeem het werkgeheugen of RAM om deze programma’s te draaien. Het werkgeheugen is veel sneller dan een harde schijf, wat het geschikt maakt om snel data uit te lezen of in weg te schrijven. Gewone gebruikers hebben genoeg aan 4GB DDR3 Ram maar game pc’s rust je best uit met 8 of 16 GB RAM. 8 GB volstaat in de meeste situaties, maar de high-end game pc’s voorzie je best al van 16 GB.
Bij de keuze van je werkgeheugen hou je rekening met twee factoren: de snelheid van het werkgeheugen en het aantal geheugenslots op je moederbord. Voorzie niet meer werkgeheugen dan het aantal geheugenslots. Je kan immers nooit 4 geheugenreepjes plaatsen als je moederbord over twee slots beschikt. De snelheid van je werkgeheugen is een tweede factor. Kies hierbij voor de gulden middenweg en koop DDR3-geheugen dat geklokt is op 1600 MHz. Geheugen met een hogere kloksnelheid biedt enkel meerwaarde in zeer krachtige systemen terwijl de prijs van werkgeheugen met een lagere kloksnelheid niet veel afwijkt van dat van DDR3-1600 MHz geheugen. Koop steeds DDR3-geheugen en laat je niet verleiden door ongelofelijke aanbiedingen om nadien vast te stellen dat het DDR2-geheugen is en je moederbord er niet met kan werken.
Grafische kaart
In tegenstelling tot wat velen denken voor de game pc samenstellen, is de grafische kaart de belangrijkste component bij het spelen van games. De bewerkingen die je pc uitvoert om de haarscherpe graphics te tonen, worden door de grafische kaart uitgevoerd. Daarom lees je overal om steeds te kiezen voor een gebalanceerd systeem in plaats van een zeer krachtige CPU gecombineerd met een middelmatige grafische kaart.
Net als bij een processor zijn er tientallen videokaarten op de markt en is het een kunst om de geschikte videokaart te vinden die in je budget past en daarnaast goede prestaties levert. De selectie van een goede videokaart begint bij de videochip. Deze chip voert de berekeningen uit dus hoe krachtiger de chip, hoe beter de prestaties. Beoordeel steeds de frequentie en turbo frequentie van de videochip. Kies daarnaast voor een grafische kaart die over voldoende rekenkernen beschikt.
Een tweede belangrijk element van een grafische kaart is het geheugen. Om de berekeningen uit te voeren beschikt elke videokaart of eigen werkgeheugen dat nog sneller is dan het werkgeheugen in je computer. Een goede videokaart beschikt over voldoende werkgeheugen, geklokt op een hoge snelheid. Hecht ook belang aan de busbreedte van je videokaart. Hoe meer bits, hoe beter de prestaties voor je game pc.
Om de grafische kaart te installeren, plaats je hem rechtstreeks in een PCI-poort op je moederbord. Slechte aankopen vermijd je door na te gaan of je moederbord beschikt over de benodigde PCI-poort en of je voldoende plaats hebt om de kaart te plaatsen. Krachtige videokaarten nemen extra plaats in beslag en niet iedere configuratie heeft voldoende beschikbare plaats.
>Pagina 1 van 2