Wat is PHP? Veel beginnende webmasters komen de term “PHP” vaak tegen, maar wat is PHP nu precies? In dit artikel gaan wij haarfijn uitleggen wat PHP is en wat je er precies mee kan.
De betekenis
PHP staat voor PHP: Hypertext Preprocessor. PHP is een scripttaal, bedoeld voor dynamische webpagina’s. PHP is in 1994 ontwikkeld door Rasmus Lerdorf, een softwareontwikkelaar bij IBM.
In het begin van PHP stond PHP voor Personal Home Page.
Wat kun je met PHP?
PHP wordt het meest gebruikt om voor websites dynamische pagina’s te creëren. De code wordt uitgevoerd op een server, het resultaat wordt teruggestuurd naar de gebruiker.
De mogelijkheden met PHP zijn ongekend, vele grote websites zijn gebouwd in PHP, een aantal voorbeelden hiervan zijn: Facebook, Wikipedia, Flickr en Photobucket.
Dus, om nog even duidelijk te zijn, PHP maakt het mogelijk om bijvoorbeeld een inlogsysteem te ontwikkelen waarmee gebruikers in kunnen loggen. Zonder PHP, had Facebook niet bestaan.
Waarom is PHP zo populair?
PHP is een van de populairste programmeertalen voor het web. Maar waarom?
Ten eerste is PHP een open-source taal, iedereen kan er gebruik van maken en het kost helemaal niets. Daarnaast is het ook nog eens zo dat PHP relatief gezien makkelijk te leren is. Vergis je echter niet, ook in PHP kunnen hele complexe programma’s worden geschreven.
Natuurlijk staat er achter PHP een enorm grote community, dit maakt het voor beginnende programmeurs erg aantrekkelijk. Zij kunnen bijvoorbeeld op “stackoverflow” terecht met hun vragen.
De tegenhanger van PHP
Er zijn veel verschillende tegenhangers van PHP, zo heb je bijvoorbeeld ASP.NET. ASP.NET is van Microsoft en werkt alleen op Windows. IT opleidingen op het MBO geven vaak les in ASP.NET, echter is het voor studenten veel leuker om te werken aan een programmeertaal met een grotere community.
ASP.NET bijvoorbeeld, heeft een kleine community en daarmee minder gratis voorbeelden en cursussen.
De beste startmethode
Hoe je het best kunt starten met programmeren verschilt per persoon. De één vind het leuk om te leren uit een boek, iemand anders vind het leuk om te leren met behulp van een online cursus, en weer een ander vind het leuk om zelf te experimenteren.
Binnen PHP heb je twee opstappunten, “procedural” en “OOP”. Het eerste is het makkelijkst om mee in te stappen. Kan je echter al programmeren, dan is het naar mijn idee het best om direct met OOP te starten.
Als je wilt leren programmeren moet je natuurlijk wel opletten dat je het juiste leert. PHP brengt eens in de zoveel tijd een update uit, met deze updates verschijnen en verdwijnen er functies. Begin daarom altijd bij de meest recente versie. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.
Waarom PHP leren?
Je kunt PHP leren om verschillende doeleinde. Als jij het leuk vind je eigen websites te bouwen, is PHP ideaal, maar je kunt met PHP ook een leuk zakcentje verdienen.
Als programmeur kun je je eigen applicaties ontwikkelen, veel particulieren en bedrijven zoeken applicaties die zij kunnen gebruiken om bijvoorbeeld hun eigen taken makkelijker te maken en bepaalde dingen te automatiseren.
Als je een programmeertaal wilt gaan leren, het maakt niet uit welke, moet je er wel rekening mee houden dat dit tijd vergt. Geef niet op als iets niet lukt maar zoek uit waarom het niet lukt.