Als je in deze tijd een nieuwe computer gaat samenstellen kom je vanzelf voor het volgende dilemma: een SSD of een HDD? Een HDD is een normale harde schijf zoals je die kent, een SSD is een Solid State Drive, een veel kleinere schijf. Maar wat is nu precies het verschil?
Verschillen SSD HDD schijf
Een normale harde schijf is een kast met daarin allerlei draaiende schijven waar je je data op kunt opslaan. Al deze schijven kunnen een grote capaciteit aan opslag hebben. Een nadeel van dit systeem is dat het erg kwetsbaar is en veel stroom gebruikt.
De oudere harde schijven mogen natuurlijk niet al teveel bewegen, dat kan namelijk je data beschadigen.
Een SSD werkt in principe hetzelfde als een USB stick, er zitten totaal geen draaiende onderdelen in. In die zin is het dan ook een stuk lastiger om daar data op te verliezen door de schijf te bewegen. In een SSD zitten dus alleen chips, geen draaiende onderdelen.
Voordelen en nadelen van een SSD
Buiten hetgeen wat ik hierboven heb beschreven, zitten er nog meer voordelen aan een SSD.
Laten we eerst beginnen met de nadelen. Een SSD is erg duur. Gemiddeld betaal je per GB (Gigabyte) €0,70 bij een SSD en slechts €0,06 per GB bij een normale harde schijf.
Ook de grootte van de schijf is niet om over naar huis te schrijven, al moet je je afvragen of we in deze tijd nog veel schijfruimte nodig hebben met alle cloud oplossingen.
Een SSD gaat normaliter niet verder dan 512 GB terwijl een normale harde schijf vele TB’s (terabytes) groot kan zijn.
De snelheid van een SSD ligt vele malen hoger dan een normale HDD. Het opstarten met een SSD ligt gemiddeld rond de 20 seconden terwijl dat met een normale HDD op gemiddeld 45 seconden ligt. Een erg groot verschil natuurlijk!
Een SSD maakt natuurlijk ook geen geluid, er zitten geen bewegende onderdelen in die geluid kunnen maken. Bij een normale HDD is dat natuurlijk wel het geval.
Ondanks dat een normale HDD al niet veel hitte produceert, zal dit altijd meer hitte zijn dan bij een SSD. Een SSD verbruikt veel minder stroom en daarmee produceert een SSD natuurlijk minder hitte.
Omdat er in een SSD geen draaiende onderdelen zitten, zal deze langer meegaan dan een normale harde schijf. Een normale harde schijf kan al stuk gaan bij het vervoeren van je systeem, dit is bij een SSD niet het geval. Je verliest tijdens het vervoeren natuurlijk ook geen data.
Een SSD heeft een veel hogere lees en schrijf snelheid, dit zorgt ervoor dat jouw bestanden sneller zijn verplaatst en zijn geopend (neem een voorbeeld aan het opstarten van je PC). Hierdoor kun je natuurlijk veel efficiënter werken en is het nog leuker om de computer op te starten.
Ook is het zo dat een magneet geen invloed heeft op een SSD en wel op een HDD.
Met dit voorbeeld eindigen we deze reeks van voorbeelden. Natuurlijk is een SSD heel erg handig, maar niet altijd dé oplossing.
Ik raad zelf aan om een kleine SSD te gebruiken als opstartschijf en om eventueel je belangrijkste programma’s op te zetten.
Naast je SSD kun je gebruik maken van een tweede HDD met veel meer capaciteit, als je dat al nodig hebt. Met het gebruik van cloud diensten als drop box kun je natuurlijk een harde schijf bijna volledig afschrijven.
Na het installeren van een M.2 SSD worden anderen harde schijven niet meer herkent
Hou er rekening mee als je een M.2 SSD installeert. Dat dit er voor kan zorgen dat sommige SATA3 poorten worden uitgeschakeld. Als dit dus net een poort is die jij al gebruikt voor jou huidige HDD of SSD, wordt deze dus niet meer herkent. De beste methode om dit probleem op te lossen is naar de handleiding van jou moederbord te kijken. Meestal staan hier mededelingen in zoals die van een M.2 installatie. Zie het plaatje hieronder wat je bijvoorbeeld zou kunnen tegenkomen in de handleiding.