Ram geheugen kapot, errors hoe herkennen
Recente Tweets

De goedkoopste shop voor alle  RAM geheugens

O.a in het assortiment: Blu-Basic Corsair Crucial DaneElec Kingston OEM goedkoopste 2 GB 8 GB 4 GB 1 GB

Vandaag besteld, morgen in huis



Volg ons ook op twitter!

Volg ons YouTube kanaal en abonneer!
Flower

Is de RAM geheugen kapot? Hoe herkennen?  

 

RAM problemen treden op op de meest verschikkelijkste momenten. Het moment dat je écht je computer nodig hebt, faalt je RAM.

In het hieronderstaande gaan we een aantal symptomen beschrijven waaraan je kunt merken dat je RAM geheugen stuk (aan het gaan) is.

Laadtijden
Je kunt vaak aan de laadtijden merken dat er iets mis is met je RAM geheugen. Vaak op de volgende manier:

Je start je laptop op, er is niets aan de hand en alles werkt soepel en snel. Na een tijdje begint alles langzamer te lopen, websites laden langzaam en programma's beginnen steeds haperiger en stotteriger te lopen. Dit is een klassiek voorbeeld van beginnende falen van het RAM geheugen.

Herstarten
Je computer doet het normaal, alles werkt prima. Ineens herstart je PC uit het niets en je weet niet waardoor dit komt. Het kan voorkomen dat de PC nogmaals herstart direct na het laden van je desktop. Ook dit is een klassiek voorbeeld van RAM problemen.

Blauw scherm
Tijdens het opstarten krijg je in een flits een blauw scherm te zien, dit duidt ook op RAM falen.

Corrupte bestanden
Bestanden die je vaak opent en opslaat worden door je computer als corrupt gezien. Dit is een mogelijk teken dat je RAM geheugen het binnenkort volledig zal laten afweten.

Rare errors
Vooral tijdens het installeren kan het voorkomen dat je rare berichten in beeld krijgt die daadwerkelijk nergens op slaan. Ook dit kan duiden op RAM problemen.

Maar...
Als jij een van de bovenstaande problemen ervaart hoeft het natuurlijk niet direct te betekenen dat jouw RAM stuk aan het gaan is. Het kan ook door iets anders worden veroorzaakt. Echter is het vaak zo dat als twee of meer van deze problemen naar voren komen, je toch wel te maken hebt met RAM problemen.

RAM of geheugenschade heeft veel verschillende oorzaken. Wij hebben een aantal oorzaken op rij gezet.

Piekstroom
Het komt vaak voor dat computers (en andere apparaten) worden beschadigd door piekstroom. Het beste is om je computer en andere dure apparaten aan te sluiten op een "Surge protector".

Statische elektriciteit
Als je je computer zelf bouwt, zorg er dan voor dat je, vóór je aan de verschillende componenten zit, jezelf gegrond hebt. Dit kan je doen door de behuizing even aan te raken. Op deze manier zal je je componenten niet beschadigen door statische elektriciteit.

Warmte
Als je RAM geheugen te warm word, zal dit beschadigen. Zorg voor een goede airflow in je behuizing. Het liefst zelfs voor waterkoeling.

Moederbord
Wat men vaak vergeet is dat het probleem niet hoeft te zitten in het RAM bankje, dit kan natuurlijk ook in je moederbord zitten. Zo kan de slot waar je je RAM bank in stopt beschadigd zijn.

Wat te doen?
Als je pasgeleden een upgrade (of downgrade) hebt gedaan en sinds dien de problemen zijn toegenomen, kijk dan of het ligt aan de component die je pas hebt toegevoegd. Mogelijk is dat de oorzaak. Doe dit door een component te verwijderen of juist terug te plaatsen.

Als je je computer opstart en je hoort een aantal "bliepjes", korte en langere, dan geeft je moederbord aan dat er iets mis is. De codes zijn per moederbordfabrikant verschillend. Zoek in het bijgeleverde boekje op wat de error code in jouw geval betekend.

Mocht je niet zeker genoeg zijn van je eigen kunnen, breng je computer dan naar een specialist. Ga niet zonder de nodige kennis aan je hardware zitten.

Bij RAM problemen raad ik aan om de bankjes één voor één te verwijderen en de computer telkens weer opnieuw aan te zetten. Verplaats de RAM bankjes indien mogelijk naar andere slots om uit te sluiten dat het aan je moederbord ligt.