Hoe bescherm je een kind online op internet?
Recente Tweets

Volg ons ook op twitter!

Volg ons YouTube kanaal en abonneer!
Flower

Hoe bescherm ik mijn kind online op internet? 

Ondanks de ongekende informatieve rijkdom die het internet biedt, kan het wereldwijde web een erg gevaarlijke plek zijn. Als ouder is het zo jouw verantwoordelijkheid om volledig op de hoogte te zijn van het surfgedrag van je kind. Dat betekent uiteraard niet dat je op dagelijkse basis de browergeschiedenis moet nagaan; je doet er echter wel goed aan om regelmatig met je kinderen te spreken over hun doen en laten online. Daarnaast is het erg belangrijk dat je aangeeft dat niet iedere website bedoeld is voor kinderogen; zorg voor een open klimaat waarin veel besproken kan worden. Kinderen zullen beter aanvaarden dat je als ouder verwacht dat bepaalde sites vermeden moeten worden wanneer je duidelijk en concreet uitlegt waarom je dat wilt.

Wil je toch graag een (passief) oogje in het zeil houden, dan kan je makkelijk ouderlijke surfrestricties opleggen.

Ongewenste sites blokkeren?
Vind je het geen goed idee om je zoon of dochter steeds in de gaten te houden wanneer er aan de computer gewerkt wordt? Dan is het een goed idee om ongewenste sites te blokkeren. Op dit punt is het belangrijk om op te merken dat de term “ongewenste site” een erg ruime invulling kent. Het ligt voor de hand dat je als ouder je kind niet wilt blootstellen aan gewelddadig of pornografisch materiaal, maar sociale media (Facebook) of videosites (Youtube) kunnen evenzeer een bron van ergernis zijn. In de volgende regels krijg je een overzicht hoe je dergelijke kwelgeesten efficiënt aanpakt.

  • Websites blokkeren via software: Ben je zelf geen computerheld, maar wil je toch controle uitoefenen over welke sites je kinderen bezoeken? Maak dan gebruik van softwarepakketten zoals Cold Turkey en FocalFilter, twee programma waarin je een lijst met te vermijden sites kan aanmaken. Je kiest zelf of je een permanent of eerder een tijdelijk verbod instelt.

  • Websites blokkeren in Internet Explorer: Je kan bepaalde sites blokkeren door de browserinstellingen aan te passen. In Internet Explorer vind je deze optie onder “internetrestricties” (“internetopties” “inhoud”). Onder het tablad “goedgekeurde websites” kan je een lijst aanmaken van sites die je ongepast vindt. Voor je het onderdeel verlaat, vergeet je best niet op “Nooit” te klikken en een wachtwoord op te geven. Doe je dat niet, dan zal je browser geen rekening houden met je wensen als ouder.

  • Websites blokkeren in Chrome en Firefox: Deze twee browsers geven je niet de mogelijkheid om sites direct te blokkeren via de instellingen. Maken je kinderen gebruik van Chrome of Firefox, dan kies je best voor SiteBlock of Productivity Owl; pakketjes waarbij je opnieuw lijstjes maakt van sites die al dan niet tijdelijk of volledig geblokkeerd worden.

Ouders en Facebook?
Tieners en Facebook; als ouder is het soms moeilijk te begrijpen waarom kinderen dermate veel belang hechten aan hun Facebookprofiel. Is Facebook helemaal niet je ding? Zelfs dan doe je erg goed aan een aantal algemene aspecten van dergelijke sociale media te leren kennen. Via zulke platforms is het bijzonder makkelijk voor vreemden om met kinderen in aanraking te komen. Aangezien pubers en tieners zich niet altijd bewust zijn van het belang van privacy ten opzichte van vreemden, is het als ouder belangrijk dat je hen kan wijzen op de mogelijke gevaren. Treed op als plichtsbewuste ouder en sta samen met je zoon of dochter voldoende stil bij de verschillende privacymogelijkheden die Facebook gebruikers biedt.