Als internaut kan je er haast niet aan ontsnappen; breng je tijd online door dan word je vroeg of laat geconfronteerd met pop-ups, en ongewenste paginas die zich openen in je browser. Vervelende oplichtende advertenties voor producten die je helemaal niet nodig hebt. Op zich is daar weinig mis mee, maar pop-ups kunnen een hele plaag worden. Surfers die zo niet voldoende stilstaan bij onlinebeveiliging krijgen snel af te rekenen met allerhande vertragingen en bijkomende neveneffecten die niets anders dan nefast zijn voor de gezondheid van je computer. Gelukkig is het niet al te moeilijk om een pop-up vrij leven te leiden. Lees verder..
Verwijderen of niet verwijderen?
Toegegeven, het is misschien wat kort door de bocht om te beweren dat iedere internetgebruik pop-ups vervelend vindt. Onderzoekt wijst namelijk uit dat vier op tien surfers weleens durft te klikken op een voorbijkomende advertentie. De respondenten gaven bovendien aan dat een pop-up handig kan zijn; je krijgt een directe link naar een interessante promotie of een buitenkans die je maar moeilijk kan laten liggen. Op zich is daar niets mis mee; besef echter dat die ene klik vaak voldoende is om de deur op een kier te plaatsen voor een ware pop-upinvasie. Vergeet ook niet dat de technologie achter die flitsende advertenties in verband wordt gebracht met programma’s die je surfgedrag volgen. Je dacht toch niet dat je computer toevallig toont wat jij leuk vindt?
Bruikbare software?
Informatici definiëren pop-ups als malware, software die specifiek gebruikt wordt om de goede werking van een computer te verstoren. Het woord “malware” omvat –strikt gezien- elk type software dat ook maar enigszins kwaad opzet heeft. Met dat in het achterhoofd is het duidelijk dat adware of storende reclamesoftware onder die noemer te plaatsen valt. Gelukkig is het niet moeilijk om je computer te beschermen. Een absolute aanrader is MBAM (Malwarebyte’s Anti-Malware), een gratis programma waarmee je malware makkelijk en snel kan verwijderen. Naast de kosteloze variant kan je ook een beroep doen op een betalende versie. Zo kan je bijvoorbeeld zelfs kwaadaardige sites blokkeren. Een bijkomend pluspunt; eens aangekocht hoef je de licentie van het programma niet te vernieuwen.
Een tweede optie is Adwcleaner. Net als MBAM richt dit programma zich specifiek op de verwijdering van adware en andere PUP (Potentially Unwanted Programs), programma’s die je als websurfer best niet al te lang ongemoeid op je computer laat. Experts geven aan dat Adwcleaner het programma bij uitstek is om je computer te bevrijden van ongevraagde add ons, malware die je binnenhaalt door andere programma’s van het net te downloaden. Onervaren surfers maken vaak de fout te vertrouwen op de “aanbevolen installatie”; jammer genoeg weet je zo vaak niet wat er precies op je pc terecht komt.
Pop-ups en je browser?
Doemdenkers durven beweren dat er een rechtstreeks verband is tussen je browserkeuze en de hoeveelheid pop-ups die je ziet voorbij komen. Die stelling mag je met een korrel zout nemen, maar je doet er inderdaad goed aan om meer aandacht aan je browser te besteden. Kies zo steeds voor de laatste versie –een update is altijd mooi meegenomen- en besef ook dat het gros van de hedendaagse browsers je de mogelijkheid biedt om pop-ups handmatig te blokkeren of toe te staan. Afhankelijk van je gebruikte browser vind je de nodige stappen onder “instellingen” en/of “privacy”.
Een zeer goede aanrader is je browser te verwijderen als je last hebt van popups en daarna de opties van deze pagina uit te voeren. Soms komt het gewoon voor dat de malware popups zo ver in het systeem van je browsers zijn geworstelt dat het verwijderen van de browser en daarna cleanen en vervolgens weer herinstalleren gewoon noodzakelijk blijkt te zijn.
Pc in veilige modus opstarten.
Als ongeacht welke reden het nog steeds niet lukt om de advertentie popups te verwijderen dan is het nog een volgende stap die je kunt uitvoeren. en dat is je PC in veilige modus opstarten. en daarna alle handelingen van deze pagina weer te herhalen. Start uw PC opnieuw op in de Veilige modus. Terwijl uw computer opstart drukt je een aantal keren op de F8 toets. Het is moeilijk schatten om dit precies op het goede moment te doen, dus druk daarom de toets maar meerdere keren in totdat het Veilige Modus menu verschijnt. Kies voor veilige modus. Waarna Windows herstart wordt. De F12 toest in in vrijwel alle Windows versies te gebruiken om naar veilige modus te gaan. Denk aan Windows Xp, Windows Vista, Windows 7 Windows 8 Windows en Windows 10 beta.
Software verwijderen in je pc handmatig
Ook kun je nog altijd zeker nog even checken of er vreemde programmas op je pc zijn geeinstalleerd bij je 'Software en onderdelen' Te bereiken via 'Configuratie scherm' kun je je onnodige of vreemde software programma's verwijderen. Lukt dit niet handmatig? Dan dien je de stappen hier op de pagina nog een rustig opnieuw uit te voeren.