Bescherm Tablet - Mobiel tegen Malware
Recente Tweets

Volg ons ook op twitter!

Volg ons YouTube kanaal en abonneer!
Flower

Bescherm  je android  smartphone  - Tablet tegen malware 

Het gebruik van mobiele apparaten neemt steeds sneller toe, met Android apparaten voorop, tenminste voor wat aantallen betreft. Google heeft deze open source besturingssysteem ontwikkeld dat, op dit moment, op meer dan de helft van alle smartphones is te vinden.

In feite, volgens onderzoeksbureau Strategy Analytics, is 81,3 procent, oftewel 204,4 miljoen, van de smartphones die in het derde kwartaal van 2013 werden geleverd, aangedreven door het Android besturingssysteem.

Zo’n enorme gebruikersgroep heeft natuurlijk de aandacht van cybercriminelen getrokken, die hun inspanning hebben verhoogd om de privé gegevens van Android-gebruikers illegaal in handen te krijgen. En, hoewel je de meeste mobiele malware tegenkomt in landen zoals Rusland en China, blijven gebruikers in Europa en in de Verenigde Staten niet helemaal immuun.

Een senior e-threats (elektronische bedreigingen) analist, de heer Bogdan Botezatu, van het beveiligingsbedrijf Bitdefender, verklaarde tijdens een interview met CNET dat malware nu toegankelijker is dan ooit, vooral omdat er geen codering nodig isom Androidapplicaties te verbinden met kwaadaardige programma’s”

Verder vertelde de analist dat mensen zien smartphones meer als telefoons en niet als intelligente computers en voegde toe dat de meeste mensen niet begrijpen dat deze apparaten net zo gevoelig zijn voor malware als een gewone pc.

Ongeacht het platform, komt de malware vooral voor in de vorm van korte frauduleuze berichten en inbreuk op je privéleven. Botezatu constateert dat inbreuk op je privacy, een van de ergste dingen is die met Android kunnen gebeuren. Cybercriminelen gebruiken mobiele malware om berichten te onderscheppen en gesprekken controleren, persoonlijke gegeven stelen en zelfs naar je gesprekken luisteren via de microfoon van het apparaat.

Misschien nog verontrustender is het feit dat criminelen steeds complexere manieren gebruiken voor aanvallen op mobiele apparaten, die vaak onbeschermd zijn. Botezatu wijst op statistieken van onderzoeksbureau IDC waaruit blijkt dat slechts 5% van de smartphones en tablets hebben een of andere soort van antivirusprogramma geïnstalleerd.

Hoewel antivirus applicaties je apparaat kunnen helpen beveiligen, zijn er ook andere stappen die je kan nemen om je nog beter te beschermen tegen mobiele malware.

Gebruik legitieme App Stores
Het is echt noodzakelijk, wanneer je applicaties downloadt, dat je dat alleen doet vanuit een legitieme app store. Dat wil zeggen een app store van bedrijven zoals Google, Amazon, Samsung, van een andere grote fabrikant of een telecomprovider.

Dit omdat deze stores worden regelmatig gecontroleerd en gescand op potentieel gevaarlijke of frauduleuze programma’s. Toch kan het gebeuren dat kwaadaardige applicaties soms door de mazen glippen, vaak vermomd alsof ze legitiem zijn.

Recentelijk is, bijvoorbeeld, een nep-applicatie van BBM verschenen in de Google Play Store. Deze applicatie werd toch meer dan 100.000 keer gedownload voordat ze verwijderd werd. De app zelf was trouwens niets meer dan een spamservice.

Verdachte applicaties
De nep-applicatie van BBM is een goed voorbeeld. Duizenden gebruikers hebben die app gedownload, iets dat niet zou zijn gebeurd als iedereen de reviews goed had gelezen. Want op dingen letten zoals verdachte applicaties met ongehoorde beloftes, slechte reviews en summiere app permissions (bevoegdheden) is ongetwijfeld een prima manier om zich tegen malware te verdedigen.

Pirated (gekraakte) applicaties
We willen hier geen les in ethiek lezen over gekraakte en gekopieerde programma’s (ze zijn illegaal), maar we willen waarschuwen over de gevaren die deze programma’s met zich kunnen meebrengen. Zoals Botezatu vertelt, het is relatief simpel om een bestaande legitieme Android-applicatie te verbinden met een kwaadaardig programma.

Apps downloaden van buiten de legitieme app stores kan je apparaat kwetsbaar maken voor malware.

Het is een feit dat de meeste gekraakte of illegaal gekopieerde apps een vorm van malware bevatten. En jij bent degene die kan kiezen tussen een paar euro te besteden aan dat spel dat je altijd wou hebben, je urenlang vermaken en de ontwikkelaar van het spel belonen voor zijn harde werk, of die applicatie illegaal te downloaden en je persoonlijke gegevens in gevaar brengen. Het lijkt ons niet moeilijk om de goede beslissing te nemen.

Voor wie geïnteresseerd is in sideloading de applicaties (gegevens overdragen tussen twee lokale apparaten, dus niet via een legitieme app store), zorg dat je dat alleen doet met applicaties die gedownload zijn van de website van een betrouwbare ontwikkelaar.

Instellingen
Het Android besturingssysteem is door Google voorzien van veel instellingen om kwaadaardige aanvallen te voorkomen. Apparaten die Android 2.2 of hoger gebruiken, eigenlijk bijna alle Android apparaten, hebben toegang tot de malware scanner van Google. Zo kun je Google een applicatie laten scannen die je buiten de Play Store hebt gedownload voordat je die app installeert. Google zal de app scannen en je waarschuwen over mogelijke bedreigingen.

Deze functie is standaard ingeschakeld en is op je apparaat toegankelijk via de applicatie instellingen van Google. Bij apparaten met Android 4.2 of hoger ga je, om deze functie te gebruiken, naar Instellingen, klik je vervolgens op Beveiliging en scrol je naar de Applicaties menu om een applicatie te controleren.

Als je een apparaat gebruikt met Android 4.2 of hoger ben je ook beschermd tegen de onverwachte kosten van betaalde sms berichten. Indien een applicatie een sms bericht probeert te sturen door middel van een premium service (tegen betaling dus), krijg je een waarschuwing waarbij je kan bepalen of je de transactie accepteert of niet. Deze functie is direct ingebouwd in het besturingssysteem en hoeft niet ingeschakeld te worden.

Software updates

Hoewel dit voor de meeste gebruikers misschien geen optie is, als er een update beschikbaar is voor je apparaat, zorg dat je het direct downloadt en installeert. Fabrikanten, telecom aanbieders en Google zijn voortdurend bezig met nieuwe updates om bugs te repareren, met verbeteringen en nieuwe functies die je apparaat veiliger kunnen maken.

Om te weten of er een update beschikbaar is voor je Android, ga je naar Instellingen, klik je op de Over de telefoon of Over de tablet optie en selecteer je vervolgens Systeem Updates

Antivirus applicaties
In de Google Play store vind je ook honderden antivirus applicaties die extra bescherming kunnen bieden. Toch kan het soms moeilijk zijn om de juiste te vinden.

Gewoon naar antivirus zoeken in de store levert meer dan 250 resultaten, maar welke moet je kiezen? 

Bedrijven als Avast, AVG, BitDefender, Kaspersky, Sophos, Symantec (Norton), en Trend Micro hebben een lange, gevestigde geschiedenis als zeer vertrouwde merken in de beveiliging business.

Inmiddels hebben ook Lookout en TrustGo, twee nieuwkomers, een naam opgebouwd als top leveranciers van mobiele beveiliging. AV-Test, een onafhankelijk IT-veiligheidsinstituut dat antivirus applicaties beoordeelt op basis van bescherming en bruikbaarheid, beoordeelde Lookout en TrustGo, eerder dit jaar, als de twee beste antivirusprogramma’s voor de Android platform.

Alle leveranciers van veiligheidssoftware die we eerder genoemd hebben, scoren hoger dan gemiddeld voor wat betreft de bescherming tegen malware en de meeste van hun producten detecteren kwaadaardige applicaties voor meer dan 99% van de tijd. Al deze programma’s zouden een slimme, veilige optie vertegenwoordigen voor je smartphone of tablet.

Voor een kleine maandelijkse vergoeding, bieden veel van deze bedrijven ook extra functies. Functies als antidiefstal bescherming, veiliger surfen op het web, het apparaat kunnen lokaliseren, het apparaat op afstand wissen, en meer. Het moet opgemerkt worden dat de Android Device Manager (apparatenbeheer) van Google al een vergelijkbare functionaliteit biedt voor het lokaliseren van verloren of gestolen apparaten. De tool kun je online gebruiken, maar ook via een gratis applicatie in de Play Store.

De heer Botezatu heeft ons verteld dat, zeker voor wat betreft Bitdefender, of je nu de basis of de premium versie van een antivirusprogramma kiest, blijft de werkelijke bescherming tegen malware over het algemeen dezelfde.

Wat wij doen, is proberen de veiligheid beschikbaar te maken voor alle gebruikers, zonder enige onderscheid” heeft ie gezegd en hij voegde nog toe dat premium functies slechts een extra laag van veiligheid erbij doen.