Pagina sneller laten laden is belangrijk
Recente Tweets

Volg ons ook op twitter!

Volg ons YouTube kanaal en abonneer!
Flower

De snelheid van een website, hoe optimaliseer je dit en wat voor invloed heeft dit op bepaalde factoren?

Het is voor bezoekers natuurlijk lastig als een website traag is, maar heeft dit nog verdere invloed op bijvoorbeeld je positie in Google? Dit gaan wij vandaag in dit artikel behandelen. Ook behandelen we een aantal tips waarmee jij jouw website misschien sneller kan maken.

Waar heeft de snelheid invloed op?
Natuurlijk is het voor een gebruiker zelf erg lastig als een website langzaam is. De gebruiker zal jouw website sneller verlaten en dus mis je een potentiële klant. Dit alleen zou al genoeg reden moeten zijn om te beginnen met het optimaliseren van jouw website, maar er is nog meer.

Google heeft in 2010 aangegeven dat het snelheid ook mee zal gaan nemen in hun algoritme.Sinds dien heeft de snelheid van jouw website dus ook invloed op de ranking binnen Google. Slecht geoptimaliseerde websites zullen de beter geoptimaliseerde websites dus voor moeten laten gaan.

Doordat Google dit meeneemt in het algoritme, verlies je uiteindelijk nog meer bezoekers en potentiële klanten, Optimaliseren van je laadtijd is dus een pré.

Hoeveel invloed dit precies heeft in het algoritme van Google is onbekend.

Hoe kan je een website optimaliseren en dus sneller maken?

Allereerst zul je met behulp van een tool, bijvoorbeeld http://tools.pingdom.com/.

Als je de check uitvoert, krijg je te zien hoe lang het gemiddeld duurt om de pagina te laden. Bij mijn eigen website is dit 3.06 seconden, niet goed, niet slecht. De website is pas vernieuwd en heeft, omdat deze nog niet is geoptimaliseerd, een hogere laad tijd.

Je krijgt ook direct te zien welke "grade" je website krijgt. In mijn geval 88/100, 52% sneller dan alle websites die zij hebben gemeten. Als je daar naar kijkt lijkt mijn website toch al redelijk snel te zijn. Maar het kan altijd beter!

De tips: Optimaliseren
Nadat je een check hebt uitgevoerd weet je of je tevreden kunt zijn met de snelheid, hieronder beschrijven we een aantal tips waarmee je jouw website wellicht sneller kan maken. Volg je al deze tips al op? Heel erg goed

Afbeeldingen op de website optimaliseren
Een veel gemaakte fout is dat de afbeeldingen op een website middels CSS worden geresized. Dit houdt in dat men aangeeft dat de hoogte en breedte van een plaatje kleiner moet zijn dan deze daadwerkelijk is.
Een browser moet in zo'n geval toch het hele plaatje laden, het is dus beter om een kleiner plaatje aan te leveren. Een kleiner plaatje staat voor minder MB's die geladen moeten worden, dit staat weer gelijk aan een hogere laadsnelheid.

CSS files optimaliseren
Je CSS bestanden zijn vaak vele honderden regels lang. Het is aangeraden om deze te "minifyen". Dit houdt in dat alle overbodige enters en spaties uit het bestand worden gehaald. Dit levert uiteindelijk veel performance op doordat het bestand aanzienlijk kleiner wordt.

Meerdere CSS files optimaliseren
Als je meerdere CSS bestanden hebt die je aanroept, kan het gebeuren dat er een bestand van slechts enkele (tientallen) regels in zit. Dit bestand kun je beter weg laten en de CSS code direct inladen in de HTML pagina. Dit levert ook weer een performance boost op.

Javascript files optimaliseren
Steeds vaker maken mensen ook gebruik van JavaScript. Het is, net als bij de CSS bestanden, aangeraden om ook deze bestanden met behulp van "minify" te verkleinen zodat deze sneller kan laden.

HTML files controleren en optimaliseren
Nadat je de stappen hierboven hebt uitgevoerd is het handig om ook je HTML pagina te verkleinen. Laat, waar dat kan, tags weg en haal onnodige spaties en enters uit je code.

Resultaten na optimalisatie
Nadat ik de bovenstaande stappen heb uitgevoerd is mijn website aanzienlijk sneller geworden. De laadtijd is nu 1.369 seconden.